tss rendezvény dj pápa
TSS Rendezvény Dj

2000-es évek zenéinek méltatlan mellőzése

Van, akinek már régi és van, akinek még túlságosan friss. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a két ok van, ami a címben szereplő korszak zenéinek gyakoribb játszását vagy kérését gátolja. Pedig a tánczene minden típusában vannak kiemelkedő, bulikat felrázó slágerek innen. Beszéljük ki és mentsük meg a 2000-es évek nagy buli-himnuszait!
2000-es évek zenéi
Az ország számos pontján sikerült már bulikat tartanom, de általánosságban elmondható - pláne az én vidékemről - , hogy kétféle buliba tudunk elmenni mostanság, már ha épp nincs Covid-19-kényszerpihenő és kivesszük stílus-bulikat (pl.: trap, electro, hip-hop, vagy bármi). A szórakozni vágyó közönség vagy elmegy egy amolyan „diszkóba”, ahol a mai toplistás zenéket, jellemzően elektronikus hangzásban hallhatja (remixelve vagy már eleve elektronikus stílusban), vagy elmegyünk egy továbbra is oly’ divatos „retro buliba”. Mivel a toplistás számok – legyen szó bármilyen stílusról – mindig kiemelt szerepnek örvendenek, a 2000-es évek zenéit így 2021 táján már nyilván nem lehet egy szabvány diszkóban játszani. Gondoljunk csak bele, van köztük szám, ami 21! éves. Atyaég… Hogy magyarázod meg egy tininek, hogy ez nem olyan vészesen régi? Maradna tehát a retro party, ahol a sok Neoton, Modern Talking, Dr Alban és La Bouche szám között elvétve sem hallunk zenét mondjuk a Destiny's Child-tól vagy Justin Timberlake-től, ez valahol érthető, hisz nem ebbe korosztályba sorolhatók. De mi lesz velük így? Milyen jövő vár rájuk?

Hogy működik a zene világa? Szerintem az idő kegyetlen bírája minden egyes kiadott slágernek, amit az aktuális zenéket pörgető zenei adók játszanak. Csak azok fognak bekerülni a retro rádiók játszási listájába is, amik valami miatt megmaradnak az emberekben, nyomot hagynak bennük. Ezért lehet az, hogy az 50-es évek előadói közül mindenki tudja, ki az a Frank Sinatra vagy Ray Charles, de lövése nincs ki az a Tennessee Ernie Ford, pedig családnevével azonos autóreklámokban is szerepelt a klasszikusa. Sokan szapulják a mai zenéket, mert túlságosan sokszínűek, vagy túlságosan elektronikusak (vagy nevezzük köznyelven összevisszának, zavarosnak), de ez nem véletlen, hisz csak a trendeket követik. Sokszor megfordul a fejemben, hogy vajon 20-30 év múlva a gyermekem mit fog hallgatni a retro rádiókban. Ed Sheeran-t meg Dua Lipa-t? Vagy esetleg Nicki Minaj-t meg Billie Eilish-t? Furán hangzik, de több mint valószínű, hogy őket, bár nincs varázsgömböm. Utazzunk időt a Spotify segítségével és hallgassunk bele, hogy szerintem milyen stílusok és azok közül milyen számok fognak szólni a talán nem is olyan távoli jövő retro rádióiban:

2000-es évek Pop slágerei

Kezdjük rögtön a Pop zenékkel. A név is mutatja miről van szó, a legpopulárisabb zenék tartoznak ide, mindenki ismeri őket és mindenkinek meg is van róluk a véleménye. Legyen az pozitív vagy negatív, a lényeg hogy beszéljenek róla, épp ettől lesz népszerű. Szélesebb körben ismertek és rengeteg emberhez jutottak el, így váltak party-himnuszokká. Jellemzőjük, hogy a legelső hangtól kezdve tudod, hogy melyik számot játssza a DJ, így nyilván a legtöbb sláger ebből a kategóriából származik.
Lady Gaga – Bad Romance

Utalva arra, hogy hogyan marad meg bennünk egy-egy szám, rögtön indítsuk a listát egy ide vágó klasszikussal. Gaga azóta kicsit megnyugodott személyisége ekkor repült a legmagasabban és ezért mindent meg is tett. Jellegzetes hangja, a szám dallama és nem utolsó sorban az előadó kinézete is biztosítja, hogy felrobbanjon a tánctér.
Britney Spears – Toxic

Talán túl magasra tette a mércét ’98-ban Baby One More Time-al, innen sokak szerint a pályája folyamatosan lefelé ívelt a Popsztárok világában. Azért a  negyedik albumáról való Toxic elég jól sikerült a hölgynek, jellegzetes és egyedi dallamát könnyű felismerni és a lányok imádják… :)
Christina Aguilera – Candyman

Christina remekül ráérzett, hogy az ő egyedi (és egyébként gyönyörű) magas hangja a swing világában mennyire jól mutat, felturbózva, gyors tempóban. Valld be őszintén, hogy már az első taktustól mozogni kezd valamid a dallamra.
Pink – So What

Olyan nehéz nekem a Pop-hoz írni őt, hisz akár egy belevaló rock-ikon is lehetne, talán épp azért lett inkább popsztár, mert sokan tudnak vele azonosulni. Utánozhatatlan jelenség külsőre és hangra is. Szinte kényszerűen ugrálásra serkentő slágerét mindenki ismeri és ordibálja.
Justin Timberlake – SexyBack

A mai napig az egyik legelismertebb popsztár, ami nem véletlen. Végigjárta a ranglétrát és bebizonyította, hogy nem csak azért lett híres, mert ő vette el Britney szüzességét (?). Egyedi hangzás, szexi dallam, változatos előadásmód és innovatív hozzáállás. Justin a karrierje ezen szakaszában is tudta mi kell a népnek és bár lehet, hogy Timbaland vezette erre rá, a babérokat mégiscsak ő aratta le.
Katy Perry – I Kissed A Girl

Bár azóta születtek nagyobb slágerei is mint például a Dark Horse vagy  a Feels-es közreműködés vagy a Budapesten forgatott Firework. Azért nekem Katy mindig is az a szexi és belevaló csaj lesz, aki úgy mutatkozott be a nagyvilágnak, hogy megcsókolt egy lányt. Mocskos szám, de nagyon hatásos… :)

2000-es évek R&B slágerei

A stílus szerintem ekkor élte fénykorát, bárki bármit mondd, habár már a ’40-es években kialakultak az alapjai. A 2000-es évekre behálózta a ’90-es évek hip-hop mozgalma és a legtehetségesebb előadói kitörtek az underground világából, majd belakták a slágerlistákat. Manapság már nem annyira népszerű az alapkoncepció, de a Rhythm and Blues a mai napig ikonikus stílusnak számít, nagyrészt miattuk.
Beyoncé, Jay-Z - Crazy In Love

Ekkor lettek álompár, mindketten szupersztárok, pláne Beyoncé. Pedig munkásságra mondhatjuk, hogy többet tett le Jay-Z az asztalra, csak más stílusban (bár ezzel a kijelentéssel harcba lehet szállni...). Remek, hogy megtalálták egymást, Beyoncé számára a Destiny’s Child utáni átállást és stíluskeresést nagyban segítette a kapcsolatuk, legfényesebben ragyogó slágerük egyértelműen ez.
Flo-Rida – Low

Legnagyobb slágerét 2008-ban írta a származási helyét nevével nyilvánvalóvá tévő, azóta is bőven aktív előadó. A T-pain jellegzetes hangja által fémjelzett refrén bármekkora táncteret meg tud mozgatni, ékes példája az újkori R&B számoknak, ahol egyre jobban háttérbe szorulnak az élő hangszerek.
Usher - Yeah!

A szóban forgó úriember a mai napig tud slágert írni, de ebben az időszakban volt a csúcson. Rájött, hogyan vigyen energiát és őrületet a tánctérre, még ha Lil Jon és Ludacris súgtak is neki kicsit… :) Szintén elektronikus hangzásvilágú, innovatívnak számított a korában.

2000-es évek Hip-hop slágerei

Ha beszéltünk az R&B-ről akkor nálam azért elkülönül kicsit a Hip-hop, mondhatnánk azt is, hogy számomra ez egyébként is hazai pálya. Bár jómagam inkább a ’90-es évek rap számait favorizálom, ebben az időszakban már sokkal populárisabb zenék születtek, nagy sikereket elért előadóktól. Sok esetben nehéz összefüggést találni a Wu-Tang Clan-al, de most nem ez a lényeg, hanem a buli. :)
Eminem – Without Me

Az azóta is alapnak számító The Eminem Show című album hozta el az igazi világhírnevet a Detroiti, hófehér rappernek, aki a legnagyobbakat is megszégyenítő módon pörgeti a nyelvét. Dr Dre nevét egy rajongónak sem kell bemutatni, produceri közreműködése is garancia arra, hogy megpezsdüljön a tánctér. Nélküle is megy? :)
50 Cent – Candy Shop

Féldollárnyi pénzért is lehet cukrot venni. Curtis Jackson motyogását bárki fel tudja ismerni, összetéveszthetetlen. A jellemzően a lányok testét megmozgató szám hordoz magában valami olyan tüzet, ami mindenkit megéget egy kicsit. Nem tudsz védekezni, édesszájúvá válsz. ;)
Outkast – Ms. Jackson

A pop rajongók rázzák a fejüket, hogy miért nem a Hey Ya!-t írtam ide. Az az igazság, hogy a Stankonia volt szerintem az utolsó, ami még teljes egészében Hip-hop stílusba sorolható lemez volt tőlük, ráadásul a klipben szereplő kutyusok bólogatását könnyű leutánozni.

2000-es évek Rock slágerei

Ez a stílus magamat idézve „van, volt és lesz”, így ebből az időszakból sem hiányzott. Rétegzenének gondolja egy egyszerű ember, pedig egyáltalán nem az. Nyilván ebben az időben az irányzat változása miatt már nem Led Zeppelineket vagy ACDC-ket kell keresnünk (bár ők kiadták 2008-ban a Black Ice-t), de azért valljuk be őszintén, hogy így is nagyon nagy sikernek örvendő zenekarok alkotják a névsort:
Linkin Park – In The End

Gondoltad volna, hogy a listán ez a leghallgatottabb szám? A Spotify szerint majdnem 900 milliószor hallgatták már meg, sikere elvitathatatlan. Csúnya dolog lenne ráfogni Chester Bennington (a frontember) halálára a népszerűségét és nem is volna igaz. Egyedi és könnyen felismerhető zenei világ a Linkin Park-é, ami rengeteg embernek bejött.
Nickelback – Rockstar

Mindig is viccesnek tartottam a kanadai banda egyik legismertebb számának a szövegét, ahol Chad Kroeger arról oszt meg velünk gondolatokat, hogy milyen szívesen lenne rock sztár. Angol nyelve ellenére is könnyedén megtanulható szám, már csak a klip miatt is, ahol számos celeb és utcaember is megmutatja, hogyan kell helyesen énekelni.
Red Hot Chili Peppers – Can’t Stop

Sokak szerint a ’90-es években szebben tündökölt a banda, amit én is csak alátámasztani tudok. Ettől függetlenül egyértelműen kijelenthető, hogy a Can’t Stop az évtized egyik legnagyobb sikerét hozó rock dala és nem sokkal marad el népszerűségben a Californication-től vagy az Under The Bridge-től.
Érdekes, hogy mennyire elkezdtek a stílus-határok egybefolyni az elmúlt évtizedek alatt. Talán mikor újra írok egy ilyen posztot a 2010-es évek nagy buli-himnuszainak megmentésére, már csak egyszerűen számokat fogok linkelni, stílus nélkül. Ma már például senkit sem lep meg egy pop számban a rap betét, igaz? De ez csak elmélkedés... Mivel reggelig is tudnám írni a bejegyzést, úgy döntöttem, hogy csinálok egy lejátszási listát, ahova már a többiek is beférnek. Ha kíváncsi vagy, akkor itt lent el is éred. A teljesség igénye nélkül több mint 6 órányi 2000-es évek és folyamatosan bővül... :)