tss rendezvény dj pápa
TSS Rendezvény Dj

Mulatós helyett? Elelctro Swing

A hagyományos magyar lagzik elengedhetetlen eleme a mulatós zene, ez vitathatatlan. Ám mi történik akkor, ha a násznép és a pár modernebb felfogású és nem szeretnék ezt a tradíciót folytatni? Mi az a stílus, amivel a hangulat helyettesíthető, kellőképpen pörgős és trendi? Ha ötlettelenek vagytok, akkor az én ajánlásom ez esetben az Electro Swing.

A kezdetektől napjainkig

Nem ismered? A bejegyzésben rádöbbentelek, hogy neked is mozgott már a lábad az autó padlólemezén, miközben egy híresebb előadót hallgattál a rádióban. Kezdjük egy rövid leírással: Az Electro Swing vagy Swing House egy elektronikus tánczenei műfaj, ami ötvözi a vintage és modern swing, valamint a jazz elemeit a house és hip-hop zenével. A stílus alapjait az 1920-as évek elegáns báltermeinek csillogó táncparkettjein kell keresnünk, tehát majd’ olyan sokat kell lapozni a zenei történelemkönyvben mintha a mulatós eredetét kutatnánk. Biztos vagyok benne, hogy el tudod képzelni a környezetet: gyönyörű ruhák, fúvósokkal teletömött, hatalmas zenekar a színpadon, pezsgő és tánc egészen hajnalig New York színpompás klubjaiban. Jónéhány filmes sztori kellékei ezek a díszletek.
Electro Swing
Hát ez az a kép, ami magával ragadott a 90-es évek közepén egy akkor még mindenki számára ismeretlen producert, Lucas-t, aki elkészítette az első Swing alapokon nyugvó elektronikus zenét. A Benny Goodman alapjait használó szám klipje még Grammy díjat is érdemelt akkor. Itt indult el tehát izgalmas útján a szóban forgó stílus.
Az Elelctro Swing egy fontos összetevője a Hip-hop zene is. Remek példa erre a Jurassic 5 "Swing Set" című száma, ami gyakorlatilag egy klasszikus swing zenekar játékának funky remixe, néhány egyedi dobszólóval és scratch mintával. Nagyon különleges gyökere ez a ma ismert formának.
Azonban, hogy ne ijesszek el mindenkit, ugorjunk egy olyan előadóhoz / producerhez, aki a mai nagyszínpadokon is megállja a helyét. Sőt! A fesztivál headliner-ek egyik éllovasa. A legtöbb esetben egy nagyobb létszámú, élő jazz/swing zenekar kíséretében lép fel, elképesztő hangulatot varázsolva az emelvényéről. Az úriember nem más, mint Marcus Füreder, vagy ismertebb nevén Parov Stelar. Az osztrák származású előadó volt az első a műfajban, aki igazán tánctérre teremtett és pop-chartra illő zenéket alkotott. „The Princess” című albuma azóta is alap műnek számít az Electro Swing kedvelőinek.
Jómagam is Parov Stelar zenéit hallgatva kezdtem el kutakodni a műfaj nagyjai között és az egyik kedvenc énekesnőmet is emiatt találtam meg. A holland származású Caro Emerald az egyik legragyogóbban tündöklő előadó számomra, hangja azonnal felismerhető és a modern zenei stílus nélkül pontosan őt képzelném el egy nagy swing zenekar fő vokálosaként. „Deleted Scenes From The Cutting Room Floor” albumán számos példát mutat nekünk a műfaj muzikális és táncolható vállfajából, rengeteg rejtett hip-hop elemmel fűszerezve. Egyszerűen zseniális…
A legbefutottabb szerzemény azonban nem a fent említett előadóktól származik, hanem egy ausztrál zenei duótól, a Yolanda Be Cool-tól. Ezt már szinte 100%, hogy minden olvasó ismeri. Kicsit elektronikusabbra fogott alapjának is köszönhetően a 2010-es év nyarának egyik legnagyobb bulislágere volt, számos listát vezetett és a kereskedelmi rádiók előszeretettel tették naponta többször a műsorukba. Szóval erre már biztosan megmozdult valamid, ugye…? :)
Aki úgy gondolja, hogy ez egy echte külföldi zenei stílus annak tulajdonképpen igaza van. Azonban, ha valakit ki kell emelni a témában a hazai előadók közül, az egyértelműen Szigeti Juli és bandája. Életigenlő dallamaik, könnyed vagy mély mondanivalói magyarul és angolul is megszólalnak, koncertjeiket jellemzi a vidám, vagány és egyedi színpadi jelenlét és megjelenés. Céljuk azonos a külföldi sztárokéval: szórakoztatni, és a közönségükkel közösen élvezni a swing és az elektronikus pop lüktető fúzióját.

Miért jó a mulatós helyett?

Azt gondolom, hogy a magyar emberek vérébe van kódolva, hogyan kell mozogni egy mulatós dallamra, ami gyakorlatilag az összes vállfajában egyszerű, kiszámítható és pörgős. Egy lagzi esetében a leggyakoribb előfordulási ideje a menyasszony / menyecsketánc alatt van, ennyi Nagy Nap után szerintem már pontos statisztikának számít tőlem, hogy 95%-ban mulatós szól ekkor és a legtöbb esetben ez így is van rendjén. Ám mivel újító és egyedi DJ-nek tartom magam, örömmel üdvözlök szinte minden átlagostól eltérő kérést a pártól, jó példa erre az egyedi szertartásbevonuló zene, táncok vagy zenei programok. Ebből következően nem ellenzem az esetleges tiltást a mulatós zenére, akár a kiemelt programnak számító menyecsketánckor sem. Amennyiben tudatos döntés által tette le valaki a voksát a DJ mellett (a hagyományos billentyűs előadók vagy zenekarok helyett), annak bizonyára fontos szempont volt zenei téren a változatosság és az egyediség is. Márpedig mi lenne egyedibb, mint a nagyszülőkkel szembeszállva azt mondani, hogy én bizony nem az „eladó a menyasszony”-ra gyűjtöm a pénzt a kondérba?

A másik szempont a mulatós zene elűzésére az ellenszenv lehet a stílus iránt. Szerintem azok az emberek, akik nem feltétlen kedvelik a „csejehuját”, egy kicsit más felfogásban gondolkodnak a buli-zenéket illetően. Nekik a műfajból egyszerűen hiányzik a kellő szintű zeneiség és modernitás, bár a vérüknek köszönhetően az ő lábuk is képes felvenni a ritmust rá, mégsem tetszik a fülüknek amit hallanak, mert túl régimódi és túl egyszerű. Igen, ezek kicsit a saját gondolataim is… Ha már eddig eljutottál az olvasásban, biztosan rájöttél, hogy nem a néphagyomány pártján állok én sem. Nem igazán kedvelem a mulatós zenét, az én dolgom azonban a szórakoztatás, esküvői lemezlovasként nem a saját ízlésemre kell hallgatnom, hanem a közönségre, a kívánságokra és az ösztöneimre. De ha már mindenki unja egy kicsit, akkor miért ne? Legyetek Ti is újítók!

Ebből a gondolatmenetből kiindulva adom meg végül a választ, hogy szerintem miért jó az Electro Swing a mulatós helyett: mert egyszerre zenei, dinamikus és változatos. Hallgass meg néhány számot a TSS Spoty listájáról és képzeld el, hogy erre táncolsz a pároddal a „Necsi-Necsi” helyett! Ha kellően nyitott vagy, menni fog. :) Aki pedig úgy gondolja, hogy a Swing House túl modern vagy túl elektronikus számára, annak most állítok egy ferdetükröt: Egyrészt gyakorlatilag annyi idős zenei irányzatról van szó, mint a mulatós. Másrészt sok esetben ugyanannyi elektronikus elem található mindkettőben, de a zeneiségi mérleg a hangszerek számából adódóan mégiscsak az Electro Swing irányába dől. ;) Mutatok egy jó példát:
Végül pedig ha érdekel mik azok a szerzemények, amiket előszeretettel vetek be, íme egy bővebb lista: