tss rendezvény dj pápa
TSS Rendezvény Dj

Milyen egy felkészült jegyespár?

2021.06.21
Esküvői Dj-ként az ember szinte minden nyári hétvégén nagy kihívás elé állítja magát, felelősséget vállal, hogy egy boldog pár Nagy Napja is boldog legyen, legalábbis ami a buli részét illeti. De mi az ami bebiztosítja a sikerességet? Kiken múlik elsősorban? Nyugi, nem akarom senkinek átadni a feladatköröm, ha nem lennék az elsők között ezen a listán, akkor nem is csinálnám. Mégis már jó ideje fogalmazódik bennem egy gondolat, a végső lökést a megírásra pedig az idei első lagzi adta meg nekem, Szandi és Joci esküvője. Mert egy sikeres Nagy Naphoz nem csak Dj, ceremóniamester, szertartásvezető, fotós, videós, felszolgálók és az összes többi szolgáltató kell, hanem bizony TI is. Mert játszhatok én bármit, ha nincs meg a megfelő összhang köztem és a pár között. Nézzük tehát az ő példájukat, hogy milyen egy igazán jól felkészült jegyespár egy esküvői Dj szempontjából!
Szandi és Joci lagzi
Szandi és Joci lagzi
Szandi és Joci lagzi
Az ő estéjük is ugyanúgy kezdődött, mint előttük a legtöbbeké: Jó hangulatú, de lámpalázas léptekkel érkeztek a lakodalom helyszínére a szertartásaik után. A szokásos vacsora, ajándékozás, fotózkodás után jött a bulit megnyitó közös táncuk. Mikor a párokkal előzetesen egyeztetek, azt szoktam mondani, hogy ez az utolsó olyan pillanat mikor még nem engedhetitek el magatokat teljesen. Innen ugyanis már semmi más dolga nincs egy friss házaspárnak, minthogy bulizzanak a családdal és a barátaikkal önfeledten és gondtalanul, megünnepelve az alkalmat. Persze van még torta, menyasszonytánc és egyéb programok, de ezek már kötetlenebb alkalmak.

Volt már dolgom az elmúlt években rengeteg beállítottságú párral, de mindnek elmondtam: nektek a nyitótáncot követő 6-7 óra kb. másfélnek fog tűnni, ha minden a lehető legjobban zajlik. Ha sikerül ráéreznetek az alkalom ízére, a vendégek jókedvére és most jön a szempontomból lényeges dolog: a zenére. Sokszor hangsúlyozom, hogy mennyire fontos, hogy megismerjük egymást, hogy egy húron pendüljünk, hogy barátokká avanzsálódjunk az est végére. Nagy árat kell fizetni ezért a barátságért nekem és ezúttal nem financiális dolgokról beszélek. Egy TSS által vállalt lagzi szerves részét képezi a Nagy Nap előtti két személyes kontakt, melynél az első felel azért, hogy kiderüljön, mennyire passzolunk egymáshoz. Ennek sikeressége után a második azért van, hogy személyre szabjuk az eseményeteket. Egy kicsit olyan ez, mint egy interjú, bár sokkal kötetlenebb a hangulat. Miért van erre szükség?

Mert egy picit rajtatok is múlik a Nagy Nap bulijának sikere, nem csak rajtam vagy a ceremóniamesteren / vőfélyen. Még mindig szeretek példákkal dobálózni, itt egy jó erre: elmész egy ruhaboltba és csak annyit mondasz, hogy szeretnék egy jó inget. Még a legtapasztaltabb eladó is rögtön megkérdezi, hogy milyen típusút kérsz, mekkora méretet, milyen színűt, stb. Elég nagy találat volna a részéről, ha csak szó nélkül hátranyúlna, majd levenne egy épp neked tetsző és tökéletesen rád stimmelő darabot. Sok esküvői Dj mondja azt a marketing csatornáján, hogy hát ők bizony bárhol, bárkinek, bármivel nagy bulit csinálnak. Ezek szerint én sokkal bénább vagyok náluk, mert nem ezt vallom és a ruhaboltos útját választom. Bár az tény, hogy nagy szükség van rá, hogy bátran használjam az ösztöneimet és a tapasztalatomat a számválasztásnál, valamint kellőképpen rugalmas legyek a közönséghez. Ezek hiányában nem lehet senkiből sikeres esküvői Dj. Ettől függetelenül szerintem akkor lesz igazán jó hangulat, ha azt kapod Te és a körülötted lévők, amire vágynak, ettől lesz emlékezetes és ettől fogjátok élvezni. Természetesen egyáltalán nem mindegy az eszközpark, a technika és a tapasztalat, de az egész alapköve az, hogy ismerd a közönséget legalább olyan szinten, hogy tudjad, mire szeretnének bulizni. Ha ezzel tisztában van egy esküvői DJ és bevállalja, hogy alárendeli magát a hangulatnak, akkor nyert ügye van. Mivel a lemezlovas játssza a legszélesebb spektrumban a zenéket, így nyilván a szélsőségek miatt mindig van néhány ember, akinek az éppen aktuális zene nem a kedvence (pl.: mulatóst szeretne, de retro szól épp). Egy lagzin nem csak a pár közeli barátai vannak jelen (akiknek jó eséllyel tudjuk a stílusát), hanem a közeli-távoli rokonság is, akik teljesen eltérhetnek az alapkoncepciótól (általában el is térnek…). A lényeg az összkép, hogy előbb utóbb mindenki megkapja azt a néhány számot, amire szakadnak a gombok az ingen, letörnek a tűsarkak és önfeledten mulathat. Egy DJ dolga, hogy szolgáltassa az egyensúlyt és eldöntse, hogy az adott pillanatban kik vannak épp többségben. Ha esetleg nem sikerül eltalálni (mert én sem vagyok hibátlan), akkor jön a mentőöv, ami közhellyé vált már nálam: Ha a pár táncol, akkor a többiek is mulatnak. Itt jön a képbe tehát a megrendelő „felelőssége”, ezért kell, hogy ismerjem a pár beállítottságát, kedvenceit. Elvégre a Nagy Napon TI vagytok a legfontosabbak mindenkinek (nem csak nekem) és jó eséllyel aki egy kicsi szimpátiát is érez az épp aktuális szám iránt, követni fogja a példátokat és közösen töltjük fel a táncparkettet. Ha jól csinálom a dolgom, akkor ti ezt a szinkront észre sem veszitek, csak sodródtok az árral. Mikor észhez kaptok, már hajnal három lesz… :)

Visszatérve Szandira és Jocira: volt ugyan egy kis előnyük az ismeretségünkből adódóan, de zenei ízlés tekintetében őket is az egyeztetéseken ismertem meg igazán. Van egy jól bevált tanácsom a pároknak, amit nekik is elmondtam mikor egy listát kérek tőlük a kedvenc buli-számaikról: üljetek le egy üveg borral (vagy bármi mással, amit szerettek) és a megnyitás pillanatától kezdjétek el közösen böngészni az internet bugyrait a kedvenc számaitokat keresve. Mire a második üveg végére értek már pont annyi számotok lesz, amit érdemes nekünk elküldeni. Ők például kiválóan megoldották, vagy inkább kicsit túl is teljesítették az elvárásaimat, így komoly háttérinfókkal felvértezve vártam az estét, ami gyakorlatilag tökéletesre sikerült a pár és a násznép szempontjából is. Az est elején a Dj-ket „átkozó” és szintis zenészért kiáltó közönségnek bizonyítottuk be, hogy bizony az én lejátszási listámban is van mulatós, majd a továbbiakban a generációra jellemző stílusokat váltogattunk jó érzékkel egészen hajnalig. Itt szeretnénk megköszönni Szandi és Joci „munkáját”, akik néhány perc kivételével folyamatosan a cipőjüket koptatták a tánctéren. Ugye, hogy fel sem tűnt mennyit tettetek a sikerért? Ilyen egy igazán felkészült és mulatni vágyó jegyespár! És még csak nagy melóval sem járt nektek. Üdvözlünk tehát titeket az elégedett megrendelőink között, hála égnek népes csoport, van már példa rátok bőven… ;)