tss rendezvény dj pápa
TSS Rendezvény Dj

Mire jó a ceremóniamester vagy a vőfély?

Valahogy az idei esküvő-szezon többször előhozta belőlem ezt a nem is annyira szakmán kívüli kérdést. A zenei szolgáltató és a CM vagy vőfély együttműködése sokban járul hozzá egy lagzi sikerességéhez. Ezért is veszem most ezt a témát górcső alá.
Néha megkapom a kérdést: „Nem tervezünk megbízni ceremóniamestert vagy vőfélyt az esküvőnkön, el tudjátok látni a szerepét?” A rövid válasz az, hogy „Nem”, a hosszú válasz az, hogy „Részben. Nagyon kis részben.” Anélkül, hogy bármilyen „ceremóniamester-marketing” szakot elvégeztem volna, foglaljuk össze, hogy mihez is kell értenie ennek a szolgáltatónak.

Elengedhetetlen tulajdonsága a közvetlenség, a találékonyság és a remek kommunikációs képességek, ez mindkét "típusra" jellemző kell hogy legyen, a különbség gyakorlatilag a kinézetben és a kivitelezésben van, a feladatkör teljesen azonos. Míg a vőfély hagyományos ruhában, a nemzeti hagyományokat használva műveli szakmáját, addig a ceremóniamester a régi tradíciókkal szakítva, választékosan szórakoztatva, elegáns öltözékben teszi mindezt. Szoktam hallani, hogy egy Dj mellé inkább a ceremóniamester illik, a zenekar vagy zenész mellé pedig épp a vőfély. Ha minket kérdeztek, nekünk aztán teljesen mindegy, mert már mindkettővel csináltunk hetedhét' országra szóló bulit. Rugalmasan kezeljük a választást, bármelyik típusó szolgáltató is legyen, alkalmazkodunk hozzá, a lagzi stílusának eldöntése a Ti nehéz feladatotok. :) Menjünk is bele a részletekbe:

Szerintem, egy jó ceróval vagy vőféllyel (ugyanúgy, mint egy jó DJ-vel) minimum kétszer találkozik a lagzi előtt a jövendőbeli ifjú pár. Az első alkalommal meg tudjátok egymást ismerni, elmondhatjátok az igényeiteket a Nagy Napra, majd ő hozzá teszi a referenciák és tapasztalatok alapján azt, amit ti esetleg kifelejtettetek. Ekkor még általában a meghívókat sem nyomtattátok ki. Telnek-múlnak a hetek-hónapok, tartjátok a kapcsolatot, felhívhatjátok, ha valami kérdésetek vagy ötletetek támad, ő pedig meghallgatja és megkísérli megvalósítani, vagy kijavítja őket. Nyilván ő valamivel több esküvőt látott mint ti, így számíthattok a véleményére és támaszkodhattok rá. A második találkozás alkalmával már konkrétan a Nagy Nap menetrendjét tudjátok összerakni vele. Előkerülnek a részletek, mint például pontos időpontok, a násznép mozgatása, fotók készítése, vacsora kérdések, programok és még hosszasan sorolhatnánk. A Nagy Napot végső soron ő indítja el valamilyen módon, mondhatjuk, hogy az esküvő kezdete ténylegesen az ő jelenlétéhez köthető. Ezzel le is rántottam az egyik leplet, hogy miért csak kis részben tudja pótolni egy zenei szolgáltató az ő szerepét. Az esetek nagy többségében mikor rátok kerül a harisnyakötő vagy a nyakkendő én még csak úton vagyok a lagzi helyszínére, vagy még csak a zenei listáimat nézem át odahaza. Ő fog titeket és a násznépeteket vezetni, előkészíti a helyszíneket, megkérdezi az utolsó kellékek elérhetőségét, szóval tartja és szórakoztatja a vendégeket, figyel a biztonságra és megnyugtat titeket és az örömszülőket, hogy minden rendben. A ceremóniamester feladatköre tehát sokkal előbb kezdődik időben és térben, mint egy zenei szolgáltatóé (bár nem is tart olyan sokáig), de ez még csak a kezdet. A TSS Rendezvény Dj büszkén elmondhatja magáról, hogy sok párt segített már az előzetes találkozások alkalmával ötletekhez, látta el őket olyan tanácsokkal, amitől még varázslatosabb lehet ez az élmény. Nyilván ezeket a segítségeket azért adjuk, mert már nekünk is van bőven ebben tapasztalatunk, de vannak dolgok amihez személyes jelenlét kell, ez pedig nem végig oldható meg annak aki a zenéért felel a Nagy Napon.

Vannak feladatok, amiket örömmel és szívesen bevállalok, például mikor már a teljesen behangosított helységben fel kell konferálni bármit. Úgy vélem egy jó esküvői Dj-nek rendelkeznie kell azzal a szókinccsel, találékonysággal és előadásmóddal ami ehhez szükséges. Néhány példa: beszédek felkonferálása, vacsora közbeni bejelentések, torta felkonf, menyasszonytánc előkészítése a közönségnek, stb.. Persze találkoztam már sok kihívással a szakmámból kifolyólag ezek számomra mondhatjuk, hogy ujjgyakorlatok, egyébként is kifejezetten szeretem felvenni a kapcsolatot a násznéppel egészséges mértékig. De minden Nagy Nap szolgáltatói között megvan a feladatfelosztás, nyilván nem egészen olyan ez mintha én vinném ki a levest, de a szisztéma hasonló. A vőfély vagy ceremóniamester és a zenei szolgáltató együttműködése különleges kapcsolat és jól kell működnie ahhoz, hogy sikeres legyen a nagyközönség előtt is. Az egyik segíti a másikat és ez így van jól. Táncpárbaj, zenés aláfestések, effektek, kapcsolatfelvétel a két szolgáltató között. Ez mind-mind a remek kapcsolat meglétére utal és ebben mi a visszajelzések alapján különösen jók vagyunk. Könnyedén közreműködünk és rögtönözünk, de ehhez kell egy társ a másik oldalról, aki ugyanilyen közvetlenül áll hozzánk. Egyébként mi is tudunk pár nevet ajánlani, például ITT.

Ennyi lagzival a hátunk mögött számunkra hamar kiderül, hogy ki az, akivel könnyed és jókedvű estére számíthatunk. Például ha van saját, jó minőségű mikrofon a kezében és rögtön köszönés után érdeklődik, hogy a hangtechnikánkra csatlakozhat e. Ha közvetlen ezután pedig elmondja, hogy nem fogja kiüríteni a táncteret erőltetett játékokkal, akkor már nyert ügyünk van. :) A bejegyzés ihletgyűjtése közben találkoztam néhány konkurens weboldallal, ahol néhányan azt állítják magukról, hogy képesek ellátni mindkét feladatkört, tehát Dj-k és ceremóniamesterek is egyben. Erről jutott eszembe az az autószerelős vicc, mikor választani kell, hogy jól, olcsón vagy gyorsan dolgozzanak és ebből kettőt lehet választani. Valamiből hiányozni fog az az idő és energia amit a másikba rak. Tehát ahogy az elején írtam: lehetséges, csak „részben. Nagyon kis részben.” A mi ajánlásunk tehát az esküvőre készülő párok esetében az, hogy egy 40 fő feletti lagzira bizony már kell egy koordináló személy, aki lehetőség szerint ne a bő beszédű szomszéd vagy unokatestvér legyen, mert a Nagy Nap előtt és alatt bizony lehet olyan pillanat, amikor szükség van egy tapasztalt személy segítségére. Ezt a szakmát sem az interneten tanulja meg az ember, hanem akár több száz esküvőn, ahogy egy zenei szolgáltató is. Szóval keresésre fel, erre jó egy CM vagy vőfély! :)