tss rendezvény dj pápa
TSS Rendezvény Dj

Szertartás és vacsora zenék a Nagy Napra

Ötleteket keresel a polgári szertartás aláfestő zenéire? Keresed a legmegfelelőbb bevonuló zenét? Nincs még elképzelésed, hogy milyen háttérzene illik a vacsorához és a lagzira hangolódáshoz? Segítünk neked jó tanácsokkal, tippekkel; elmondjuk mikre érdemes figyelni és milyen zenéktől lesz varázslatos a Nagy Nap. A zenehallgatáshoz szükséged lesz a Spotify segítségére!

Vendégváró, vendég érkező zenék

A szertartást megelőző kb. 30 percről beszéljünk először. Ebben az időtartamban érkeznek a meghívott vendégek a helyszínre. Fontos, hogy mindenki megfelelő hangulatba kerüljön, ehhez nekem egy jól bevált lista áll a rendelkezésemre amiben instrumentális, élőhangszeres, romantikus zenék találhatók. Néhány példa belőle:

Bevonulás

Ugye már megszületett a fejetekben a pillanat, mikor minden szempár csak rátok szegeződik és bevonultok a szertartás helyszínére? Számtalan koreográfia létezik erre, talán a legnépszerűbb mikor a vőlegény az édesanyjával, majd a menyasszony az örömapával vonul be, előttük/utánuk pedig a koszorúslányok és a tanúk. Résztvevőktől és bevonulási időktől függően ez kb. 1,5-2 percet jelent, de semmiképp sem hosszabb 3-4 percnél, tehát gyakorlatilag egy számról van szó. Írom is a tippem ezzel kapcsolatban: a kiválasztott szám tükrözze vagy a pillanat varázsát, vagy titeket. kezdjük az elsővel: számtalan remek bevonuló, romantikus szám közül tudtok válogatni, íme néhány ma divatos vagy épp klasszikus dal a választáshoz:
DE! Ha már rákattintottál a bejegyzésre engedd meg, hogy inspiráljalak valami másra, valami egyedire. Felhozom először a saját példámat: Én és a feleségem olyannyira egymásra vagyunk hangolva, hogy mindkettőnket az univerzum legnagyobb Star-Wars rajongói között tartanak számon. Ebből jött az ötlet, hogy a Nagy Napunkat egy kicsit 'csillagokháborúsra fogjuk szabni. Ez visszaköszönt jópár dologban: például a terítékben, a köszönő ajándékban, a lejátszott vicces vidóban, SŐT! még a polgári szertartásban is. Mi ugyanis (mivel elég jó kedélyű emberek vagyunk) megengedtünk magunknak egy kis furcsaságot: a Star-Wars főcímdalára vonultunk be. Természetesen ez a legtöbb vendég arcára mosolyt csalt, illetve az izgalomból származó feszültséget is remekül oldotta. Nyilván voltak akik nem értették vagy ellenezték, de kit érdekel? Ez a mi Nagy Napunk volt, legyen olyan, ami nekünk a legnagyobb örömöt okozza! Miért írom ezt? Mert vannak olyan párok, akikre egyszerűen jellemző valami, ami közös. Ez a pillanat egy remek alkalom arra, hogy mindezt megpecséljétek. Nyilván nem az a cél, hogy szétromboljuk a pillanat varázsát, sokkal inkább az, hogy még jobban hangsúlyozzuk, hogy összetartozunk a másikkal. Ezt szimbolizálhatja egy nagy közös kedvenc, tehát nyugodtan engedd szabadjára a fantáziád! Az Ace of Base a kedvenc bandátok? Vagy rock rajongóként szívesen vonulnátok be a Highway to Hell-re? Hajrá! Mi támogatjuk. (... megtörtént esetek alapján írt példák) ;)

Anyakönyvvezetői beszéd

A legfontosabb szabály ezzel a résszel kapcsolatban, hogy halkan is élvezhető, teljes mértékben instrumentális jellegű számok szóljanak a szertartásvezető beszéde alatt. Nyilván erre az érthetőség és a kiemelés szempontjából van szükség, fontos, hogy minden résztvevő átérezze a pillanatot, amit egy lágyan és halkan alákevert, élőhangszeres, romantikus dallam csak erősíteni tud. Az anyakönyvvezetők többsége támogatja az aláfestő zenét, de érdemes velük egyeztetni e téren. Itt van néhány egyszerű példa:
Rendszerint ebbe a programba tartozik az "Igen" kimondása is, igény szerint ekkor a háttérzene akár le is halkulhat, hogy jobban kihangsúlyozzuk a válaszokat.

Gyűrű húzás, kiegészítő program

A gyűrűhúzást követően számtalan pár választ közös programot a szertartásban. Klasszikus példa a gyertya gyújtás, vagy a homoköntés, de volt már példa közös hajó úsztatására is, számtalan helyszíni különlegesség vonható be. Bármilyen programról legyen szó, ritkán tart tovább 2-3 perncnél, így egy, vagy maximum még egy tartalékszámmal számolhatunk ez esetben. Itt már elrugaszkodhatunk az instrumentális résztől és választhatunk az esemény fényéhez illő aláfestő zenét, hisz szövegmentes részről van szó.

Szülőköszöntés

Fontos pillanat ez a szüleiteknek és nektek is. Ekkor tudjátok megköszönni nekik a támogatást és szeretetet amit tőlük kaptatok, egy virágcsokor vagy egyéb ajándék kíséretében. Érdemes a témába vágó klasszikus számokat választani, erre jó példák:
De ha van olyan zene ami minden szülőnek és nektek is tetszik, vagy jellemző rátok akkor ez is egyedire szabható zenés rész lehet. Sokan ódzkodnak a "hagyományos" számoktól, mert túl általánosnak tartják őket.

Gratuláció

A szülőköszöntést követően az anyakönyvvezető gratulál nektek és a szüleiteknek elsőként a házasságkötést követően. Érdemes itt már egy kicsit oldani a hangulatot és vidám zenét választani, általában pezsgőspohár koccanás kíséri a történteket, igény szerint instrumentális jelleg segítheti itt is a beszédérthetőséget, de nem feltétlen szükségszerű.

Kivonulás

Az ifjú pár kivonálásánál érdemes vidám, vagy az elején említett egyedi vonalat követni. Alkalmas rá bármi rátok jellemző, vagy a gratulációhoz használt szinte bármelyik zene. A zenei összetételt használhatjuk addig, amíg a násznép elhagyja a szertartás helyszínét, hisz ennek a pillanatnak a hangulatát érdemes átvezetni a vacsora idejére is.

Háttérzene a vacsorához

Általánosan bevált recept számomra a vacsora előtt és alatt egy kellemes hangvételű Jazz alapú lejátszási lista, ami az idő elteltével romantikus hangulatból vidám, táncolható funky dallamokba csap át. Ezzel akár a nyitótáncra, lagzira is ráhangolódhatunk kicsit: