tss rendezvény dj pápa
TSS Rendezvény Dj

Számkérés a DJ-től?

Sokan azt gondolják, hogy ez egy érzékeny téma egy lemezlovasnak, de szerintem egyáltalán nem. Sőt! Érdemes erről kicsit beszélni, olvasd hát el a gondolatait egy DJ-nek a számkérésekről.
Először is beszéljük meg, hogy néz ki egy buli, ha Tóth Tamásnak hívják a DJ-t: „Rendszerint a közönség és a szervező előzetes igényeihez alkalmazkodva rakom össze az este zenéit, lehetőség szerint stílushelyesen és nem csapongva ezek között (pl.: egy Hungáriát nem fog követni egy Deep Purple). Arra is szoktam törekedni, hogy a jelen lévő idősebb korosztály kedvenc zenéivel kezdek, melyeket egyébként majd’ mindenki ismer és szeret. Mondhatjuk, hogy kronológiai íve van a bulijaim többségének, ez bőven megoldható a nálam lévő kb. ötvenezer számból. A szettet azonban nagyban meghatározzák a buli közben érkező számkérések, hisz nem magamnak játszom, hanem a közönségnek.” Ha tovább olvasod ezt a bejegyzést és nem értesz valamit, ugorj vissza erre a részre, mert ezek fontos infók voltak. Pláne az utolsó mondat.

Ha már voltál bármilyen buliban ahol a DJ nem elszeparáltan játssza szettjét, akkor biztosan találkoztál emberekkel, akik odamentek hozzá és számot kértek tőle, esetleg már te is tettél ilyet valamilyen formában. Mindenki szereti a kedvenceit hallani a tánctéren és bulizna rá egy nagyot, ezt senkinek nem kell magyarázni. Gyorsan le is lövöm a poént, bár egyáltalán nem viccnek szánom: szerintem egy jó DJ-nek kiváló feedback, avagy visszajelzés egy számkérés a hallgatóitól. Ez segíti a munkáját az este folyamán, felmérheti a közönség igényeit és lassacskán vagy gyorsan átformálhatja a buli hangját, hangulatát úgy, hogy a lehető legtöbb embert szórakoztasson profi módon. Elvégre a DJ-nek ez a feladata, ha csak számkérésen alapulna az esemény, akkor elég lett volna betenni egy zenegépet, ami elég hangos és jó sokat villognak a lámpái… :) Imádok példákkal dobálózni, úgyhogy suhintok is feléd párat, kapd el őket! Lássuk a számkérők négy típusát:

„Tegyél már be valami jó számot, tesó!”

Rögtön az egyik kedvencemmel nyitok, ugyanis fő erényeim közé tartoznak a türelem és a remek kommunikációs készség és itt bizony nagy szükség van ezekre. Bár ezen erényeim közül a szóban forgó számkérő egyiket sem észleli majd az erősen tudatmódosult állapot miatt, számára mégis fontosak. Miért? Mert ha ezt a fajta kérést nem megfelelően kezelem, akkor bizony az ő bulijának (meg az enyémnek is) vége a poharából induló és egyenesen a keverőpultomba ömlő furcsa színű folyadék miatt. A szagából ítélve ez a legtöbbször nem ásványvíz. Viszonylag ritka nálam az ilyen számkérés, azt gondolom, az ilyen eseményt két formára lehet bontani: a kéréskor tele van a tánctér, vagy nincs. Amennyiben a tánctér üres, akkor valljuk be őszintén: teljesen igaza van a tesómnak, valami jó számot kell betenni. Hála istennek azonban nálam inkább tele van a tánctér és az ilyen kérés csupán azt jelzi, hogy az illető már inkább hazamenne aludni. Ettől függetlenül még ugyanúgy vette a fáradtságot a kérésre (ráadásul az utolsó energiáiból merítve), így az én feladatom az, hogy meghallgassam és kedvesen mosolyogva fogadjam a tanácsát. Kevés dologra fog emlékezni, de az, ha a DJ bunkó volna vele, biztos rémlene neki. Márpedig egy legendás éjszakának a rossz emlékei közé tartozni nem a legjobb reklám. :)

„Nyomjál már valami KisGrófót’!”

Újra és újra előjön a sokaknak (többek között nekem is) érzékeny téma: a mulatós zene. A karrierem kezdete óta tartom magam ahhoz, hogy igazán jó lagzi például nincs mulatós zene nélkül. Itt szoktam megjegyezni, hogy ha másfél óránál több ilyet szeretnél hallani a bulidban akkor nemhogy én nem vagyok a legjobb választás, hanem általánosságban egy DJ. Van a zenei szolgáltató piacon erre a stílusra építő zenész/zenekar épp elég, akik nagyjából azonos vagy inkább alacsonyabb árkategóriában dolgoznak mint egy jó DJ. Ők ezeket a számokat látástól-vakulásig játsszák neked gond nélkül. Ne érts félre! Senkit nem fogok elküldeni más éghajlatra aki ilyen kéréssel fordul hozzám, sok esetben teljesen igaza van, rengeteg olyan társasággal találkoztam akit ez a fajta zene pörget fel. Előkerülhet újra és újra az este folyamán, ha megfelelő mennyiségű és minőségű kérés érkezik rá, nincs ezzel semmi baj. A gondot általában a számkérők stílusa szokta jelenteni, de személy szerint én megértem ezt is. Ha ők például úgy képzelték el (mondjuk a párral ellentétben) a hozzátartozójuk lagziját, hogy egész éjjel csepereg az eső, akkor nyilván csalódást keltő egy-egy Dr. Alban szám. Sajnos azonban mindenkinek el kell fogadni, hogy alapvetően azért állok a DJ pult mögött, hogy minél változatosabb legyen az est zenei felhozatala, ezért vagyok lemezlovas, ez a fő előnyöm. Próbálok mindenkinek megfelelni, bár ez lehetetlen feladat. Ettől függetlenül igyekszem ezt a fajta számkérést a lehető legnagyobb türelemmel és udvariassággal kezelni, meg szoktam kérni az illetőket, hogy tegyenek ők is így. Ha szükségét érzem, biztosan lesz nézése meg járása. :)

„Megvan ez a szám?”

Érkezik a kérés egy szépen felöltözött személytől, akinek az arcát sajnos épp eltakarja egy elém nyújtott mobilos youtube videó, amin a legtöbb esetben még a reklám megy. Egyébként ezzel sincs az égvilágon semmi gond, ugyanis a reklám közben már látom kiírva a szám előadóját és címét és bízom benne, hogy a szóban forgó zenész/énekes nem egy súrolószert szánt a videóklipp főszereplőjének. Informatív megoldás és sok esetben megkönnyíti a beazonosítást. Ez a fajta számkérés már hozzáértőbbnek tekinthető, kivéve, ha nem az illető kedvenc punk számát látom a kijelzőn egy retro buli közepén. Ez (és hasonló) ugyanis nem azonnal teljesíthető feladat a bevezetőben írt csapongási tiltás miatt. Viszont ha sok punk szám érkezik a „kívánságkosárba”, akkor bizony előbb-utóbb szólni fog az az Offspring. :) VISZONT! Nem áll módomban youtube vagy bármilyen streaming szolgáltató zenei kínálatából lejátszani valamit is. Ennek oka alapvetően minőségi és jogi akadály. Ha nincs benne a zenei listámban akkor sajnos bukott a mutatvány még akkor is ha stílusba vágó a kérés. De bízzunk benne, hogy csak megtaláljuk, ha kell akkor a legutolsó almappámból is. :)

„Szia! Tök jó ez Boney M szám, nem nyomnál be egy kis Abba-t is?”

Had emeljem ki az első szót: „SZIA!” Nincs is megtisztelőbb annál, ha egy buliban már nem csak egy zenegépnek látnak, hanem személyként tekintenek rám. Nem viccelek, a köszönéssel feldobtad az estémet és visszaadtad a hitem az emberekben. Óh és a számkérésed… el vagyok ájulva tőle, annyira jó. Elmehetnél DJ-nek is, még meg is mutatom neked, hogy már be van tárazva a Mamma Mia, de köszönöm a tippet és még sok-sok ilyet! Lehet, hogy nekem nagy szerencsém van, de ez a kategória, amit ide a végére hagytam gyakorlatilag lefedi az esetek 70%-át. Stílus-közeli és nem is feltétlen egy számra vonatkozik, hanem előadóra, ami külön megkönnyíti a dolgom. Ezek az én szememben inkább dicséretek, mint módosítási szándékok, nagy örömmel veszem őket és igyekszem a lehető legtöbbet teljesíteni belőlük.
Hallani rémtörténeteket DJ-kről akik nem szeretik a számkéréseket, kedv vagy egyéb lehetőség hiányában nem hajlandók teljesíteni a vendégek kívánságait. A TSS a referenciák és vélemények alapján azt gondolom elmondhatja magáról, hogy NEM tartozik ebbe a kategóriába, remélem a fenti okfejtésből is ez mindenkinek kiderült. :) Ami a leggyakoribb akadály szokott lenni egy számkéréssel kapcsolatban az az időpont. Számtalan olyan eset van, hogy még a buli elején kérnek tőlem egy Bagossy számot, amit nem feltétlen ismer mindenki, de mindenki tudja, hogy a buliban el fog jönni az az időpont, amikor le lehet játszani és nem csak egy-két embernek fog tetszeni, nem ürül ki tőle a tánctér. A jó DJ kivárja a pillanatot és indítja a kérést. Lehet, hogy több óra múlva, de lassúzhatsz a pároddal az „olyan ő”-re, mert emlékezni fog rád! ;) Egy aranyszabály van a rendezvény DJ-vel kapcsolatban, amit ha nem fogad el, akkor beleőrül a munkájába: mindenkinek teljes mértékben megfelelő lemezlovas nincs. Mindig lesz legalább egy ember aki nem hallotta a kedvenc számát, vagy amikor lejátszottam akkor ő épp a mosdóban volt / cigizett / ivott a cimborákkal. Ez együtt jár ezzel a szakmával. A én dolgom mindig is az lesz, hogy minél többen érezzék jól magukat, legyen ez a végszó. :)