tss rendezvény dj pápa
TSS Rendezvény Dj

Dj vagy zenekar az esküvőre?

Kedves Jegyespár, akik már rádöbbentetek, hogy egy esküvő mennyi szervezést, felkészülést és döntést igényel! Engedjétek meg, hogy segítsek nektek egy picit, hogy mérlegelni tudjátok a zeneszolgáltatóval kapcsolatos választási lehetőségeket. A fő kérdés rendszerint az, hogy a talpalávalót Esküvői Dj-re, vagy zenekarra bízzuk. Lássuk melyik való nektek!

Bevezető (szintis zenész)

Vannak akik egy lépcsőfokkal ez előtt is megállnak egy pillanatra (megjegyzem: sokszor teljesen jogosan), szánok rá pár sort, ahol kirészletezem az ÉN véleményem. Kihangsúlyozom az "ÉN"-t, mert sokaknak más a megítélése ezzel kapcsolatban, illetve senkit sem szeretnék megsérteni. Felteszem tehát a kérdést:
"Szintis zenész?"
Nem akarom rossz színben feltűntetni, vagy rosszul minősíteni ezt a szakmát, mert rengeteg olyan ZENÉSZ van köztük, akit ismerek és elismerek. Sokan sokkal-sokkal jobban értenek a zenéhez, mint a Dj-k általában (engem is beleértve nyilván), komoly tisztelet jár tehát nekik. Az alap kérdés, hogy érdemes e reszkírozni a szakágban jellemző problémákat, hiányosságokat. Minden násznépben és szervező csapatban akad legalább egy ember aki mellettük érvel, véleményem szerint ez kicsit a régi idők maradéka. Egy egyszemélyes szintis zenész nem minden esetben tudja ellátni egy újkori lagzi zenei és technikai igényeit. Vannak és lesznek is komoly kivételek ezalól, de általánosítva ez állja meg a helyét. Nyilván ha egy teljesen régimódi Nagy Napot tervezel, mert ezt igényli a násznép és Ti is, akkor járható út lehet, sőt! Igazából akkor ajánlott is.

Zenekar?

Aki azért kezdte el olvasni a bejegyzést, mert megerősítést vár egy Esküvői Dj-től, hogy "márpedig a DJ sokkal jobb mint a zenekar", az bizony rossz lóra tett. A véleményem a zenekarokról általában véve pozitív, csak a közönségét kell eltalálni. Itt természetesen azokról a zenekarokról van szó, akik erre az eseményre alkalmas zenei repertoárral és felszereléssel rendelkeznek. A legfontosabb előnyük: az élőzene. Elvitathatatlan, hogy ennek a hangulatát semmi más nem adhatja vissza, a látvány és az érzés ahogy egy profi esküvői 5-6-7-8... tagú zenekar zenél, minden egyes meghívottat elvarázsol egy picit. Pláne, ha a rendelkeznek a megfelelő kompetenciával a közönség folyamatos szórakoztatására.

De hogy néz ki egy esküvői zenekar az esküvőn?
Vegyük először a létszámot: Egy valamire való zenekar a következő hangszereket tartalmazza: dob, gitár, basszus gitár, billentyű. Ezeken felül minimum egy énekes, aki vagy hangszeren játszik, vagy teljesen különálló. Kezdjük az alap létszámot 4-5 főről. Ehhez jöhet hozzá plusz fúvós, vonós, kiegészítő dob (pl. konga), további vokálosok. Egy prémium zenekar szerintem 7-8 főnél kezdődik, plusz az őket segítő technikai személyzet (1-2 fő). Profin felszerelik a szükséges hangszereket, a fénytechnikát, belövik a PA-t (hangfalakat), szerződési feltételektől függően lezavarják a bulit és összepakolnak.
A szóban forgó brigád természetesen rendelkezik olyan repertoárral, ami le tudja fedni egy lagzira igényelt legtöbb stílust, így van kitalálva. Jó esetben több nyelven is tudnak dalokat játszani, retro, pop, rock, funky, latin és mulatós számokat is igény szerint. Mindenből van néhány bejáratott szerzemény, de nyilván bele kell találni a repertoárba egy esetleges számkérésnél. Például nem lehet kérni a Despocito-t, vagy a Tarantella-t ha előtte nem gyakorolták be és nincs benne az alap listában. A célszerűen kalakított repertoár 3-4-500 számot is tartalmazhat, van tehát miből válogatni, de behatároltabbnak mondhatjuk a lehetőségeket. Aki játszott már valamilyen hangszeren, vagy van egy kis színpadi tapasztalata, az jól tudja, hogy megállás nélkül elég nehéz órákig a maximumot nyújtani, szükség van tehát egy-egy pihenőre. Így tudják folyamatos tűzzel és beleéléssel csinálni a műsort, amit a közönség igényel. Ez általában 40-50 percenként megtörténik, a pihenő ideje alatt háttérzene, vagy kiegészítő DJ szolgáltatja a talpalávalót.
Ahhoz, hogy megérje mindezt hétről-hétre összeszervezniük, próbálniuk és egyeztetniük, minden tag díjával számolni kell, ami egy átlag esküvői kasszához mérten magasabb összeg lesz. Természetesen őket is illik egy kicsit kiszolgálni, étel-ital ugyanúgy szükséges részükre mint bármelyik meghívottnak. Ez így van rendjén. Ezekkel a plusz költségekkel kell tehát számolnia annak, aki a Nagy Napon minőségi zenekart hív. Cserébe kapnia kell egy élőzenés, egész estét felölelő profi hang- és fénytechnikás műsort. Ha egy zenekar azonos áron játszik egy jobb esküvői Dj-vel, ott szinte biztos, hogy valami sántít. Felszerelés, létszám, tapasztalat, repertoár, show elemek, vagy bármi ami elveszi a zenekar varázsát.

Avagy DJ?

Azért mondhatjuk, hogy nem vagyok teljesen elfogulatlan, de igyekszem objektív maradni és részletezni egy esküvői DJ munkáját. Már próbáltam hasonlót... :)

Hogy néz ki egy Dj az esküvőn?
Nézzük itt is a létszámot. Ezzel elég hamar végzünk esetünkben: egy vagy két fő. A TSS Rendezvény Dj például két főből áll, egy Dj és egy technikai/kiegészítő személyből. Sok esküvői Dj egyedül dolgozik, ami egyébként abszolút megoldható, a kiegészítő személyzet a Dj munkáját és az események problémamentes alakulását hivatott előteremteni. Egy jól felszerelt Dj közel azonos, látványtechnikával dolgozik mint egy zenekar és ez egy fontos infó számotokra. Ahogy előzőleg írtam, az élőzene hangulatát nem tudjuk visszaadni, de látványvilágban és hangtechnikában azonos (néha jobb) minőséggel tudunk szolgálni mint egy zenekar. A felszerelés összerakása gyakorlatilag azonos időt emészt fel mindkét oldalon, 1-1,5 óra szükséges erre a célra.
Az egyik legfontosabb különbség következik, ami eldöntheti, hogy Dj-re vagy zenekarra esik a választás: A repertoár. Jómagam egy közel 50000 számos listából dolgozom minden egyes lagzin. A zenéim között gyakorlatilag az összes stílus megtalálható, a tapasztalat alapján pedig a számkérések kb. 90%-át teljesíteni tudom ebből. Ez azért egy elég jó arány. Nyilván rendelkezem én is az összes "szabvány" zenével ami egy lagzihoz kell, erre van is egy oldalam ha részleteiben vagy kíváncsi. Akinek az ízlése változatosabb, hallani akar a Nagy Napon bármilyen egyedi zenét, vagy a társasága hajnalban már más típusú számokat is igényel (rock esetleg valamilyen elektronikus zene, vagy hip-hop), annak itt el is dőlt a kérdés. Egy modern felfogású lagzira tehát a lehető legjobb választás egy esküvői Dj. Előnynek számít még, hogy egy tapasztalt esküvői Dj-nek nincs szüksége semmiféle szünetre, szusszanásra ahhoz, hogy 100%-ot nyújtson.
Egy másik fontos különbség az ár. Egy előző bejegyzésben már részleteztem egy jó ár-érték arányú Dj díjazását, így erre nem pazarlok sorokat. Ha általánossagban nézzük, nem kell matektanárnak lenni ahhoz, hogy egyértelmű legyen: egy Dj lényegesen olcsóbb mint egy zenekar, már csak a létszámból adódóan is. Ebből következően a kiegészítő költségek is alacsonyabbak, tehát ez esetben elég egy vagy két teríték.

Összegzés, avagy ki mit válasszon

Kár ezt tovább ragozni. A célom nyilván az, hogy leírjam, mikor válassz engem, azaz egy Esküvői Dj-t a lagzidra:

Ha komoly és sokrétű technikai felszerelést igényel a Nagy Nap
Ha modernebb lagzit szervezel
Ha nem szeretnél szünetet a buliban
Ha szeretnél komoly változatosságot a zenei repertoárban
Ha egyedi igényeid is vannak
Ha szeretnél egy kis pénzt fogni a zeneszolgáltatón

Ennyi és nem több. :)
Olvass Esüvői Dj lapunkon többet szolgáltatásunkról és kérj egy ajánlatot! Nem bánod meg. ;)