tss rendezvény dj pápa

Dj vagy zenekar az esküvőre?

Kedves Jegyespár, akik már rádöbbentetek, hogy egy esküvő mennyi szervezést, felkülészülést és döntést igényel! Engedjétek meg, hogy segítsek nektek egy picit, hogy mérlegelni tudjátok a zeneszolgáltatóval kapcsolatos választási lehetőségeket. A fő kérdés rendszerint az, hogy a talpalávalót Esküvői Dj-re, vagy zenekarra bízzuk. Lássuk melyik való nektek!

Bevezető (szintis zenész)

Vannak akik a bevezető előtti lépcsőfokon is megállnak egy pillanatra, szánok rá pár sort, ahol kirészletezem az ÉN véleményem. Kihangsúlyozom az "ÉN"-t, mert sokaknak más a megítélése ezzel kapcsolatban, illetve senkit sem szeretnék megsérteni. Felteszem tehát a kérdést:
"Szintis zenész?"
Nem szidni, vagy lehordani akarom ezt a szakmát, mert rengeteg olyan ZENÉSZ van köztük, akit ismerek és elismerek. Sokan sokkal-sokkal jobban értenek a zenéhez, mint a Dj-k általában (engem is beleértve nyilván), tisztelet jár nekik. Hogy érdemes e reszkírozni a szakágban jellemző problémákat, azt minden párnak magának kell eldöntenie. Minden násznépben, szervező csapatban akad legalább egy ember aki mellettük érvel, ez én úgy gondolom régi idők maradéka. Egy egyszemélyes szintis zenész nem minden esetben tudja ellátni egy újkori lagzi technikai és zenei igényeit. Vannak és lesznek is kivételek ezalól, de arányaiban véve ez állja meg a helyét. Nyilván ha egy teljesen régimódi Nagy Napot tervezel, mert ezt igényli a násznép és Ti is, akkor járható út lehet, sőt! Igazából akkor ajánlott is.

Zenekar?

Aki azért kezdte el olvasni a bejegyzést, mert megerősítést vár egy Esküvői Dj-től, hogy "márpedig a DJ sokkal jobb mint a zenekar", az bizony rossz lóra tett. A véleményem a zenekarokról általában véve abszolút pozitív. Itt természetesen azokról a zenekarokról van szó, akik erre az eseményre alkalmas zenei repertoárral és felszereléssel rendelkeznek. A legfontosabb előnyük: az élőzene. Elvitathatatlan, hogy ennek a hangulatát semmi más nem adhatja vissza, a látvány és az érzés ahogy egy profi esküvői 5-6-7-8... tagú zenekar zenél, minden egyes meghívottat elvarázsol egy picit. Pláne ha a rendelkeznek a megfelelő kompetenciával a közönség folyamatos szórakoztatására.

De hogy néz ki egy esküvői zenekar az esküvőn?
Vegyük az alap dolgokat, kezdjük a létszámmal! Egy valamire való zenekar a következő hangszereket tartalmazza: dob, gitár, basszus gitár, billentyű. Ezeken felül minimum egy énekes, aki vagy hangszeren játszik, vagy teljesen különálló. Kezdjük az alap létszámot 4-5 főről. Ehhez jöhet hozzá plusz fúvós, vonós, kiegészítő dob (pl. konga), további vokálosok. Egy prémium zenekar szerintem 7-8 főnél kezdődik, plusz az őket segítő technikai személyzet (1-2 fő). Profin felszerelik a szükséges hangszereket, a fénytechnikát, belövik a PA-t (hangfalakat), szerződési feltételektől függően lezavarják a bulit és összepakolnak.
A szóban forgó brigád természetesen rendelkezik olyan repertoárral, ami le tudja fedni egy lagzira igényelt legtöbb stílust, így van kitalálva. Jó esetben több nyelven is tudnak dalokat játszani, retro, pop, rock, funky, latin, mulatós számokat is igény szerint. Mindenből van néhány bejáratott szerzemény, nyilván bele kell találni a repertoárba egy esetleges számkérésnél, például nem lehet kérni a Despocito-t, vagy a Tarantella-t ha előtte nem gyakorolták be. A célszerűen kalakított repertoár 3-4-500 számot is tartalmazhat. Van tehát miből válogatni, de behatároltabbnak mondhatjuk a lehetőségeket. Aki játszott már valamilyen hangszeren, vagy van egy kis színpadi tapasztalata, az jól tudja, hogy megállás nélkül elég nehéz a maximumot nyújtani, szükség van tehát egy-egy pihenőre. Így tudják folyamatos tűzzel és beleéléssel csinálni a műsort, amit a közönség igényel. Ez általában 40-50 percenként megtörténik, a pihenő ideje alatt háttérzene, vagy kiegészítő DJ szolgáltatja a talpalávalót.
Ahhoz, hogy megérje mindezt összeszervezniük, próbálniuk és egyeztetniük, nyilván minden egyes tag díjával számolni kell, ami mondhatjuk, hogy egy átlag esküvői kasszához mérten magasabb összeghez fog közelíteni arányaiban véve. Természetesen őket is illik egy kicsit kiszolgálni, étel-ital ugyanúgy szükséges részükre mint bármelyik meghívottnak. Ez így van rendjén. Ezekkel a plusz költségekkel kell számolnia annak, aki a Nagy Napon minőségi zenekart hív. Cserébe kapnia kell egy élőzenés, egész estét felölelő profi hang- és fénytechnikás műsort.

Avagy DJ?

Azért mondhatjuk, hogy nem vagyok teljesen elfogulatlan, de igyekszem objektív maradni és részletezni egy esküvői DJ munkáját. Már próbáltam hasonlót... :)

De hogy néz ki egy Dj az esküvőn?
Nézzük itt is a létszámot. Ezzel elég hamar végzünk esetünkben: egy vagy két fő. A TSS Rendezvény Dj pl. két főből áll, egy Dj és egy technikai/kiegészítő személyből. Sok esküvői Dj egyedül dolgozik, ami egyébként abszolút megoldható, a kiegészítő személyzet a Dj munkáját és az események problémamentes alakulását hivatott előteremteni. Egy jól felszerelt Dj közel azonos, látványtechnikával dolgozik mint egy zenekar és ez egy fontos infó számotokra. Ahogy előzőleg írtam, az élőzene hangulatát nem tudjuk visszaadni, de látványvilágban és hangtechnikában azonos (sokszor jobb) minőséggel tudunk szolgálni mint egy zenekar. A felszerelés összerakása gyakorlatilag azonos időt emészt fel mindkét oldalon, 1-1,5 óra kell erre a célra.
Az egyik legfontosabb különbség következik, ami eldöntheti, hogy Dj-re vagy zenekarra esik a választás: A repertoár. Jómagam egy közel 50000 számos listából dolgozom minden egyes lagzin. A zenéim között gyakorlatilag az összes stílus megtalálható, a tapasztalat alapján pedig a számkérések 90%-át teljesíteni tudom ebből. Ez azért egy elég jó arány. Nyilván rendelkezem én is az összes "szabvány" zenével ami egy lagzihoz kell, erre van is egy oldalam ha részleteiben vagy rá kíváncsi. Akinek az ízlése változatos, hallani akar a Nagy Napon bármilyen egyedi zenét, vagy a társasága hajnalban már más típusú zenét igényel, annak el is dőlt a kérdés. Egy modern felfogású lagzira tehát a lehető legjobb választás egy esküvői Dj. Előnynek számít, hogy egy tapasztalt esküvői Dj-nek nincs szüksége semmiféle szünetre, szusszanásra ahhoz, hogy 100%-ot nyújtson.
Egy másik fontos különbség az ár. Egy előző bejegyzésben már részleteztem egy jó ár-érték arányú Dj díjazását, így erre nem pazarlok sorokat. Ha általánossagban nézzük, nem kell matektanárnak lenni ahhoz, hogy egyértelmű legyen: egy Dj lényegesen olcsóbb mint egy zenekar, már csak a létszűmból adódóan is. Ebből következően a kiegészítő költségek is alacsonyabbak ez esetben elég egy vagy két teríték.

Összegzés, avagy ki mit válasszon

Kár ezt tovább ragozni. A célom nyilván az, hogy leírjam, mikor válassz engem, azaz egy Esküvői Dj-t a lagzidra:

 

  • Ha komolyabb és sokrétűbb technikai felszerelést igényel a Nagy Nap

  • Ha modernebb lagzit szervezel

  • Ha nem szeretnél szünetet a buliban

  • Ha szeretnél komoly változatosságot a zenei repertoárban

  • Ha egyedi igényeid vannak

  • Ha szeretnél egy kis pénzt fogni a zeneszolgáltatón

 

Ennyi és nem több. :)

Olvass Esüvői Dj lapunkon többet szolgáltatásunkról és kérj egy ajánlatot! Nem bánod meg. ;)